Ajankohtaista

Miten selviämme surusta läheisen kuoleman jälkeen?-seminaari lauantaina 22.2.2020 klo 13–17

Kulttuurikeskus Sofiassa järjestetään tänä keväänä 2020 kolmen seminaarin sarja Kuolema – luopuminen ja toivo?, joissa syvennytään kuolemaan liittyviin kysymyksiin.

 

Seminaarin toinen osa Miten selviämme surusta läheisen kuoleman jälkeen? on lauantaina 22.2. klo 13-17. Siinä keskustellaan läheisen ihmisen menetyksen aiheuttamasta surusta ja sen käsittelemisestä. Miten selviämme surusta ja löydämme toivon surun keskelle? Alustajina ovat mm. professori Anssi Peräkylä, yliopistolehtori Johan Bastubacka, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen ja terapeutti Okko Balagurin. Seminaarin puheenjohtajana toimii isä Ambrosius. 

 

Seminaari on avoin kaikille ja maksuton. Lisätietoja: https://sofia.fi/kuolema-luopuminen-ja-toivo/

 

Seminaarisarjan kolmas osa Mitä kuoleman jälkeen? on lauantaina 28.3. klo 13-17. 

Koti kuoleman paikkana

12.2.2020 klo 17-19

Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 Helsinki

 

Viimeaikainen uutisointi on tuonut tietoisuutemme ikääntyneiden hoivaan ja saattohoitoon liittyviä kysymyksiä. Millaisissa elinympäristöissä ihmiset ikääntyvät ja kuolevat? Millainen paikka koti on ikääntymiselle ja kuolemalle?

 

Tiedekulmassa 12.2.2020 klo 17.00-19.00 pidettävässä tilaisuudessa kuulemme asiantuntijoiden alustuksia aiheesta sekä pääsemme paneelikeskustelun myötä kysymään asiantuntijoilta heidän näkemyksiään teemoista.

 

Illan tervetulosanat lausuu Helsingin yliopiston sosiaalityön professori ja Kuoleman relationaalisuus-hankkeen johtaja Marjaana Seppänen. Keskustelun puheenjohtajana toimii Ylen toimittaja Tiina Merikanto, joka on työssään tarkastellut ikääntymiseen ja kuolemiseen liittyviä erityiskysymyksiä. Musiikista vastaa Tanja Kuronen.

 

Mukana keskustelussa

• Marja Jylhä, gerontologian professori, Tampereen yliopisto. Gerontologian tutkimuskeskus ja Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikkö.

 

• Auli Vähäkangas, käytännöllisen teologian professori, Helsingin yliopisto. Kuoleman relationaalisuus-hanke.

 

• Sanna Ahola, asiantuntija, ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden oikeudet, Ihmisoikeuskeskus.

 

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tarjoiluvarauksia varten pyydämme rekisteröitymistä osoittteessa: http://bit.ly/MeRelayleisötilaisuus.

 

Tapahtuman striimausta voi seurata Facebookissa Elämää kuoleman äärellä -sivuston kautta.

 

https://blogs.helsinki.fi/elamaa-kuoleman-aarella/

 

Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

 

Kuoleman relationaalisuus-hankkeen tutkimusryhmä:

Marjaana Seppänen, Auli Vähäkangas,

Anna Mäki-Petäjä-Leinonen, Suvi-Maria Saarelainen,

Mirja-Sisko Anttonen, Mia Niemi.

 

Kiitos Koneen Säätiö!

Koneen säätiö on mahdollistanut

”Kuoleman relationaalisuus - Ikääntyvä ja omainen

kuoleman äärellä”-hankkeen

ja tämän tapahtuman toteutumisen!

Ajankohtaisia tapahtumia lokakuussa

 

Maailman saattohoitopäivänä 12.10.2019 järjestetään Helsingissä valtakunnallinen seminaari saattohoidossa toimiville vapaaehtoisille teemalla Vapaaehtoisen tehtävä kuolevan vierellä. Seminaariin osallistuu n. 130 vapaaehtoista ympäri Suomea. Seminaari järjestetään lahjoitusvaroin. Järjestäjinä Koivikko-koti, Pirkanmaan hoitokoti, Terhokoti, Syöpäjärjestöt, Yhteisvastuukeräys ja Kirkkohallitus.

 

 

Diak Areena: Hyvä kuolema -yleisötapahtuma. 

Diakonia AMK järjestää 23.10.2019 klo 18 alkaen keskustakirjasto Oodissa Maijan salissa yleisötapahtuman Hyvästä kuolemasta. Keskustelemassa ovat Terhokodin ylihoitaja, TtT Mirja Sisko Anttonen, palliatiivisen hoitotyön kehittämishankkeen projektipäällikkö Minna Hökkä ja Diakin diakonian ja kasvatuksen yliopettaja Minna Valtonen. Tapahtuman juontaa Helsingin Sanomien konkaritoimittaja Katri Kallionpää. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa.    

 

31.10. Death Cafessa puhutaan yhdessä kuolemasta, Helsinki 

Death Cafe -tapahtuma järjestetään Mikael Agricolan kirkon kahvilassa (Tehtaankatu 23) 31.10. kello 18-20. Tilaisuudessa keskustellaan parantumattomasti sairaiden hoitamisesta, kokonaisvaltaisesta auttamisesta ja läheisensä menettämisestä.   Aiheisiin johdattavat Terhokodin ylilääkäri Annika Riska, sosiaalityötä tekevä sairaanhoitaja Carita Olkkonen, kirkkohallituksen asiantuntija Virpi Sipola sekä kokemusasiantuntija, joka kertoo surun ja luopumisen kokemuksesta. 

 Kaikille avoimessa tilaisuudessa on tarjolla teetä, kahvia ja pullaa. Tilaisuuden järjestäjinä toimivat Tuomasyhteisö, Terhokoti ja Diakonia Ammattikorkeakoulu. Yhteistyökumppanina Kirkon diakonia ja sielunhoito. Kysymistä ja keskustelua johtaa Tilaisuuden juontaa Ylen erikoistoimittaja Tiina Merikanto.                                                                                                           

Tapahtuma toteutetaan eri teemoilla vielä kaksi kertaa kevään 2020 aikana. Lisätietoa: https://www.tuomasmessu.fi/muu-toiminta/  

 

Potilaspaikat

Terhokodin osastohoidon vapaita paikkoja voi tiedustella puhelimitse. Kotisairaanhoidon käynnin voimme järjestää yhteydenottoa seuraavana päivänä. Tiedustelut numerosta  09 / 615 44 66 ja lähetteet fax 09/615 44 693

Esittelyssä Terhokodin ylilääkäri Annika Riska

Annika Riska aloitti Terhokodin ylilääkärinä ja lääketieteellisenä johtajana lokakuussa 2018. Koulutukseltaan Annika on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri. Hän on erikoistunut gynekologisten syöpätautien hoitoon HYKS Naistenklinikalla, missä tehnyt pitkään gynekologista syöpäkirurgiaa, hoitanut syöpäpotilaiden solunsalpaajahoidot sekä saattohoidon. Annika väitteli aikanaan munanjohdinsyövästä ja on sen jälkeen tehnyt lääketieteellistä tutkimusta mm. gynekologisesta syövästä ja syövän esiasteisiin liittyvien solumuutosten hoidosta. Hän on ollut kehittämässä gynekologisen syöpäpotilaan palliatiivisen hoidon hoitopolkua ja työskennellyt myös HYKS palliatiivisella poliklinikalla. Annikalla on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys.

 

Syöpäpotilaita pitkään hoitaneena lääkärinä saattohoito on ollut osa työnkuvaa jo vuosikymmeniä ja sen myötä saattohoidon kehittäminen on lähellä Annika Riskan sydäntä.

 

"Terhokodissa olen päässyt työyhteisöön, jossa potilaita hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja arvostaen. Jokaisella työntekijällä on oma tärkeä osansa potilaan hoidossa varsinaisen lääketieteellisen hoidon lisänä helpottamassa potilaan kokonaiskärsimystä; eksistentiaalista ahdistusta ja mm. vanhemmuudesta luopumista sekä auttamassa jäljelle jäävän perheen, jossa usein pieniä lapsia, selviytymistä toisen vanhemman kuoleman jälkeen. Mikä ihmeellisintä, kaikessa tässä työskentelyssä on myös iloa ja toivoa. Toivo kantaa eteenpäin. Kosketus antaa voimaa." Näin Annika kertoo työstään Terhokodissa.

Anu Usvasalo Terhokodin lääkärin tehtävään

 

Terhokodissa avoinna olleeseen lääkärin tehtävään on valittu Anu Usvasalo. Hän on aloittanut TERHO-säätiön palveluksessa 6.5.2019.

Koulutukseltaan Anu Usvasalo on lääketieteen tohtori ja lastentautien erikoislääkäri. Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyyden Anu Usvasalo on juuri saamassa. Anu Usvasalo on työskennellyt aiemmin HYKS:n Lasten ja nuorten sairauksien tulosyksikössä Lasten kotisairaalan vastuulääkärinä. Lasten kotisairaalassa on viime vuosina Anu Usvasalon johdolla kehitetty lasten kotona tapahtuvaa palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa yhteistyössä hoitohenkilökunnan ja muun moniammatillisen työryhmän kanssa. Anun siirtyminen Terhokodin palvelukseen lisää tulevaisuudessa myös Terhokodin valmiuksia osallistua lasten saattohoidon suunnitteluun, konsultaatioihin ja toteutukseen paikallisesti ja myös kansallisella tasolla.

”Hyvä saattohoito on jokaisen oikeus iästä riippumatta. Tavoitteeni on kehittää saattohoitoa eri toimijoiden yhteistyönä. Terhokoti on vahvasti mukana tässä kehityksessä”, Anu Usvasalo kertoo.

 

Kuolemantanssi-levyä saatavissa Terhokodista

Terhokodin 30-vuotisjuhlalevy "Kuolemantanssi" on ostettavissa Terhokodista joko paikan päältä (20 €, käteismaksu) tai maksamalla levy postituskuluineen (yht. 23 €) Terho-säätiön tilille FI03 8000 1500 8285 54. Maksun viestikenttään tulee merkitä saajan osoitetiedot levyn postitusta varten.

 

Levyn tematiikka nousee esiin Terhokodin toiminnasta, ajatuksista ihmisen ajan rajallisuudesta, kuolemasta, elämästä, niiden välisestä rajaseudusta, surusta, pelosta, ilosta ja kiitollisuudesta. Musiikin koordinoinnista ja tuotannosta vastaavat Kaihon Karavaanista tutut A&R Jiri Kuronen ja tuottaja Sampo Haapaniemi. Jiri Kuronen tiivistää ajatuksen: ”Parhaimmillaan musiikki soittaa ihmisen sisimmässä niitä kieliä, joihin pelkät sanat eivät yllä.”

Levyn tavoitteena on olla lohtuna sureville, tukena ja tienviittana etsijöille sekä toivona ja valona heille, jotka kipuilevat oman tai läheisen kuoleman äärellä. 

 

1. Olen kulkenut kanssasi matkaa - Viitasen Piia

2. Gabriellan laulu - Maria Ylipää

3. Kuolemantanssi - Olavi Uusivirta

4. Äidille - Yona

5. Valon voimalla - Timo Kiiskinen

6. Elämmekö unessa - Samuli Edelmann

7. Pois sinne jonnekin - Laura Närhi

8. Morientes - Jukka Perko

9. Viipyvä valo - Mikko Kuustonen

10. Autuus - Tuure Kilpeläinen

Lähete Turvapostilla

Terhokotii voi tehdä lähetteen sähköpostilla käyttämällä www.turvaposti.fi jonka linkki :

https://www.turvaposti.fi/viesti/riitta.kinnari@terho.fi